Deep dive naar de essentie van je organisatie.
Een organisatiecultuur beschrijven vraagt een aparte aanpak. Die baseer ik op het cultuurmodel van Schein en de logische niveau’s van Bateson.

Ik vertrek van een analyse van wat Schein de ‘artefacten’ noemt. Websites, brochures, de inrichting van je receptie, je gebouwen, producten, HR en andere communicatie …
Die analyse geef ik vorm via de logische niveau’s van Bateson, een handige manier om de samenhang tussen wie je bent en wat je doet helder te maken. Een voorbeeld maakt dat duidelijk. Ik heb het even over het lokale gourmet hamburgerrestaurant.

Missie: Ik besta om mensen een fijne eetervaring te geven
Identiteit: Ik ben een pietje precies als kok
Overtuigingen: De kwaliteit van een schotel hangt af van de kwaliteit van de ingrediënten en van de perfecte cuison
Capaciteiten: Ik kan ingrediënten goed beoordelen; ik kan medewerkers selecteren op basis van hun houding tegenover kwaliteit
Gedrag: Ik kuis na elke shift mijn keuken; ik houd mijn koeling altijd ordelijk georganiseerd; ik bereid de volgende shift altijd nauwgezet voor
Omgeving: Mijn keuken is altijd proper; mijn keuken is goed verlicht en verlucht
Deze lijst van statements bespreek ik samen met het managementteam van de organisatie of de afdeling in een drietal workshops. De workshops zijn een groepsgesprek. Ik stel vragen vanuit een oordeelloze nieuwsgierigheid. Er is geen goed of slecht in cultuur, wat er is mag zijn. Het debat komt dan vanzelf, en levert uitspraken op over zowel de gewenste als de beleefde cultuur.
Vaak beleven medewerkers en klanten het gedrag van een organisatie anders dan het management, en ook naar die verschillen ga ik op zoek.
Uiteindelijk heb je als product een tekst in handen die je basisverhaal vertelt, over wie je bent, wat je DNA is, wat je waarden zijn, en welk gedrag je als voorbeeld wil stellen.
Een cultuurexploratie traject heeft een doorlooptijd van één tot drie maanden, afhankelijk van de beschikbaarheid van de deelnemers voor de workshops.